joi, 27 august 2009

Eveniment: Tinerii Schimbă România începând de la Baia Mare

Tinerii Schimbă România începând de la Baia Mare

Nicoleta Bănilă

Avem trei organizaţii studenţesti naţionale, una mai apolitică decât alta. Una din aceste organizaţii este ANOSR-ul, care se laudă cu 62 de sub-organizaţii membre însumând năucitorul număr de 500.000 de suflete studioase.

O parte din aceşti membri ai ANOSR au venit de prin toate colţurile ţării să fie împreună la Baia-Mare, între 24 şi 27 august pentru a-şi alege noi şefi şi pentru a discuta pe un subiect mult prea versat: legile educaţiei.

Într-o atmosferă cu iz parlamentar, s-a desfăşurat o discuţie între preşedintele Asociaţiei Tinerii Schimbă România, Nicu Marcu şi liderul ANOSR, Cezar Hâj, urmată de o serie de întrebări din partea membrilor organizaţiilor studenţeşti de sub umbrela ANOSR.

Prezentarea asociaţiei a fost mai mult o declaraţie a intenţiilor noastre pe viitor şi a stării de lucruri care a determinat înfiinţarea asociaţiei – clasa politică coruptă şi incompetentă care trebuie înlocuită cu tineri bine pregătiţi.
De asemenea, am urmărit şi căutarea unui punct de vedere comun al asociaţiilor în ceea ce priveşte demersurile noastre, care să înlesnească o colaborare pe viitor.

Întrebările au arătat însă că obişnuinţa liderilor organizaţiilor studenţeşti de a vâna fondurile ministerelor (şi nu numai) prin proiecte care de care mai frumos denumite este adânc întipărită în discursul lor.
Aşadar, oameni pragmatici de 20 de ani, căpeteniile au vrut să ştie ce proiecte avem concret şi de unde luăm banii pentru ele, lucru absolut de necondamnat, fireşte.

Totuşi, discuţia a avut un ton relaxat, ajungându-se în final la enunţarea unei posibilităţi de colaborare pe anumite proiecte.
Scopul venirii noastre la Baia Mare a fost acela de a spune “Ne-am înfiinţat. Uitaţi ce avem de gând – gândim la fel?”.
Răspunsul la această întrebare l-am aflat la pauza de cafea de după discuţii, când “grupuleţe dizidente” au rezonat cu noi şi cu pretinsul nostru idealism.

Iniţiativa lor este lăudabilă – de a se organiza atât de riguros, de a se certa atât de mult în numele apărării drepturilor studenţilor incredibil de numeroşi pe care îi reprezintă şi de a ieşi de nenumărate ori din sala de audieri a candidaţilor pentru posturi de conducere nervoşi, revoltaţi pe cei care vâslesc deopotrivă la stânga şi la dreapta.

Apropo de aceste două extreme, pentru a doua zi se anunţase cu discreţie maximă în vizită la campus doamna ministru a Educatiei, Ecaterina Andronescu şi eternul ei combatant ingenuu, domnul Miclea - făuritorul mărului discordiei numit “legile educaţiei”.
Întotdeauna ajutorul celor mai "înfipţi" în fondul problemei sunt bineveniţi pentru a clarifica lucrurile – ANOSR-iştii s-au arătat destul de încrezători în musafirii lor.






Un comentariu:

  1. ai perfecta dreptate "una mai apolitica decat alta". Asta-i Romania......... si cred ca o putem schimba

    RăspundețiȘtergere