Cum stau lucrurile la noi? Să aruncăm o privire. În afară de faptul că după atâta timp încă nu s-a hotărât cine va forma noul Guvern, că România are un deficit bugetar de 5% și avem cele mai mari datorii externe de la formarea statului, ministrul economiei este o persoană ce a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București, secția Autovehicule Rutiere. Care este legătura dintre Politehnica și economie? De ce domnul Videanu a ajuns ministru de economie? De ce nu ne-am gândit, de la primele semne ale crizei că un astfel de minister ar trebui condus de cineva care a avut legătură cu enocomia?
Sau funcția de conducere de la Marmosim SA Simeria poate fi luată în considerare ca făcând parte dintr-o activitate economică și se i-a drept experiență? Pentru că domnul Videanu, alături de soția sa, Mioara Videanu, sunt patronii marii companii ce exploatează marmură din județul Hunedoara. Ca să nu mai vorbim de faptul că această organizație a aparținut actualului ministru interimar de la Ministerul Finanțelor, Gheorghe Pogea. De menționat este și faptul că pe lângă Marmosim, soții Videanu dețin și o firmă de prelucrare, comercializare, montare și întreținerea suprafețelor din piatră. Companie profitabilă pentru cealaltă afacere, cu exploatarea marmurei. Să înțeleg că și asta se pune tot ca experiență în domeniul economiei, doar până la urmă, practica e cea care contează.
Firma Titan Mar a fost înființată în anul 1994 și în acele timpuri materia primă era furnizată de compania de stat Marmosim SA. Cum de în acest moment organizația care exploatează marmură se află în posesia lui Videanu? În anul 1997 Marmosim SA organizează o licitație pentru vinderea unor acțiuni din cauză că materia primă devine din ce în ce mai puțină. La licitație au participat firme din Anglia, Turcia, Grecia și România. Surpriză sau nu, Titan Mar este cea care achiziționează 98% din acțiunile Marmosim și investe un capital însemnat de câteva milioane de dolari pentru a o redresa. (Sursa: videanu.ro). Bun, dar în condițiile în care Marmosim SA avea probleme cu materia primă care devenea insuficientă, cum de peste câțiva ani a avut capacitatea de a deveni una dintre cele mai mari firme producătoare de piatră naturală din Europa de Est? Omul a făcut investiții majore, dar piatra aia e naturală, crește pe munte, nu putea crește acolo punând la rădăcina muntelui bani. Să nu fi fost partea cu firma căreia i se termină resursele doar o poveste, un motiv pentru a o privatiza și pentru a încăpea pe mâna unor personaje ce, mai târziu, vor cotiza pentru cine trebuie?
Lăsând la o parte pe domnul Videanu, oare nu la fel s-a întâmplat și cu uzinele construite în vremea comunismului? A fost afirmat că acestea consumau mai mult decât produceau și a fost unul dintre motivele pentru care au fost închise. Dar, dacă ne gândim cine este la conducerea celor mai mari organizații din România putem oare să afirmăm că au fost deosebit de interesați să le privatizeze unora și altora pentru a obține capital? Privatizarea face parte din peisajul cu democrația, asta este clar. Dar în locul uzinelor și fabricilor au crescut peste noapte mall-uri și cartiere rezidențiale. Am ajuns să importăm legume și fructe doar pentru că niciun demnitar nu și-a mai întors fața către agricultura din țara asta. Și România e un stat ce are potențial din punct de vedere agricol. Hectare întregi de pământ au rămas în paragină de o vreme și am ajuns să preferăm cartofi și mere pe care dacă le ții în frigider 2-3 săptămâni nu se alterează.
Ca și cum toate acestea nu erau de ajuns voi posta un pasaj din Constituția României care zice așa: ARTICOLUL 105
(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. Deci de ce domnul Videanu deține companii? Și cu cât tupeu o face. S-ar putea ca și acest articol să fie interpretabil și ministrul în cauză să fie atât de liniștit pentru că doar legea tot de ei e făcută pentru ei. Legile și le fac prin încredințare ca să spunem așa, adică după calapodul fiecăruia. Ei știu foarte bine cum să fie formulate astfel încât să lase loc de interpretare și, implicit, să lase o portiță de scăpare. Să înțelegem de aici că domnul Videanu nu primește salariu de la firma sa? Păi se prea poate să nu primească un salariu ci în buzunarul dânsului să intre doar profitul. Acesta doar nu poate fi același lucru cu salariul!
Domnul ministru de la Finanțe a terminat și dânsul o facultate de inginerie, tot din cadrul Politehnicii București. Ca și la Videanu, probabil că activitatea de Director General la SC Siderurgica SA Hunedoara, la SC Marmosim SA și la SC Titan Mar SA până în 2008 constituie experiența pentru un astefel de minister. Deci acești domni miniștri împart o arie asemănătoare și, se pare, că o istorie frumoasă împreună pe la diverse companii din România pe care le dau de la unul la altul. Că de, doar banii trebuie îmărțiți între prieteni și afacerile trebuie să rămână ,,în familie”.
Lucrurile ar trebui să stea altfel. Oamenii aceștia care pretind că ne reprezintă ar trebui să fie mai conștienți atunci când își aduc prietenii și rudele să ocupe un scaun de minstru. Când a fost întocmit Guvernul Boc criza deja începuse și la noi în țară. De ce nu s-au gândit că vom avea nevoie de oameni cu experiență în domeniul economiei? De ce toți își trag foloase și au impresia că cetățenii nu văd și își bat joc de noi?
Dar noi de ce închidem ochii de multe ori și ne facem că nu vedem? Din cauză că pe alocuri există oameni cărora le convine așa cum se întâmplă lucrurile în prezent. Sunt oameni care fac afaceri cu statul și le merge excelent. Alții se pretează la a da mită organelor statului și în cadrul instituțiilor publice pentru mici favoruri. Și le convine ca unele lucruri să se rezolve mai repede și la altele oamenii legii să mai închidă ochii. Deci putred este întreg sistemul. Este un lanț al slăbiciunilor și cei care și-ar dori să facă ceva pentru a ameliora situația le este teamă că un grup prea mic este cel care vrea dreptatea și vor fi ridiculizați sau ,,înghițiți” de nelegiuiți.
Dacă nu e așa, am face bine să ne mobilizăm și să demonstăm asta cât mai repede. Dacă ne trezim la timp, poate nu este totul pierdut!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu