luni, 9 noiembrie 2009

Romania in Coma – Cele 3 LaitMotive

Anul 2009. Romania a intrat in coma. Sistemul este la pamant. Nimic nu mai misca. Este ca si in Matrix sau mai degraba ca in filmul acela pe care multi dintre noi l-au vazut si pentru o clipa si-au dorit sa fie realitate:”Click-zapand prin viata”. Un click si am pus pe pauza. Mergem in reluare pe strada, gandim in reluare. Ma intreb daca si cu tara noastra se intampla la fel cu un om care este in coma. Se spune ca bolnavului ii face bine sa ii vorbesti, ca desi nu are nicio reactie, el te asculta. Ce paradigma. Si noua ni se vorbeste zilnic si ni se promite marea cu sarea. Si noi ascultam undeva in subconstientul nostru dar nu avem nicio reactie. Mai avem putin si intram in coma profunda. Atunci poate o sa fie prea tarziu. Parca am avea creierele spalate. Ma gandesc acuma la o formulare care sa se potriveasca. Cred ca cea mai buna descriere a noastra in momentul de fata ar suna cam asa :”Creierele spalate la masina/Nu iau foc nici cu benzina”. Suntem pe patul de spital cu tara. La capataiul nostru nu sta totusi nimeni. E trist. Pentru noi cine se roaga sa trecem de momentul asta? Poate unii dintre noi au renuntat deja sa mai spere ca se poate schimba ceva. Si totul parca se duce de rapa in jurul nostru. Spun si o repet:coma.

Aceleasi falsitati, aceleasi zambete sterse, aceleasi priviri goale zilnic. Strazile s-au dus de rapa, cladirile din patrimoniu dispar in neant pentru a face loc blocurilor de sticla, muncitorii someaza cand vine vorba de lucrari, autostrada parca nu mai vrea sa se construiasca, scolile se inchid sub amenintarea gripei porcine, oamenii circula deja cu fulare pe nas, nu mai exista incredere, nu mai exista prietenie, nu mai exista bun simt. Si se vrea o Romania a bunului simt. Asa ceva nu mai exista. Oameni buni de ce mai claxonati si injurati atata la stop?Oricum traficul e blocat. De ce sa-l claxonezi pe cel din fata, ca si el are la randul lui pe cineva in fata. Cu politica este exact invers. Fiecare are pe cineva in spate care trage sforile din umbra si are interese mai presus de noi, oamenii de rand. Si in spatele lui e altul si tot asa la nesfarsit. Noi suferim acuma de sindromul PEGP(politico-economic-gripa porcina). Oricum ne porcisem de multa vreme dar nu vrem sa vedem asta. Poate ar trebui sa se numeasca “gripa porceasca”. Si daca tot vorbim de gripa porcina, hai sa o numim primul motiv, desi cu totii stim ca nu asta este principalul pentru care ne ducem de rapa.

  1. Gripa porcina

Mai intai a fost Mexicul. Ce ne-am zis noi?…Ne despart mii de kilometri deci nu avem de ce sa ne facem griji. Economia lor, in scurt timp la pamant. Turisti- nimic. Cine ar mai fi riscat sa viziteze Mexicul cand a fost declarata carantina ?Pe strazi, pustiu. Oameni s-au baricadat in case, iar cei care mai aveau curajul sa iasa, purtau masti de protectie. Restaurantele, terasele si-au pierdut brusc clientii. Multe dintre ele au dat faliment, ca nu mai aveau cum sa le intretina. Tin minte si acuma stirile de la televizor cu acei mariachi care ziceau ca nu mai are cine sa le dea un ban. Ei totusi continuau sa cante. A ajuns si la noi. E ca la film. Ar fi trebuit sa avem si niste postere de promovare in genul “Gripa porcina-in curand in Romania”. Nu ratati marea premiera. Bineinteles ca nu am ratat-o. Tot mai multi fac cunostinta cu gripa. Nici nu mai sti ce sa crezi. Ai capatat o simpla raceala de sezon sau e porcina? Si ute asa se pune problema vaccinului. Ba il avem, ba nu il avem, ba se aude ca e bun, ba ca nu. Si e o mare pendulare intre esenta si aparenta. Sa nu fie oare vaccinul simpla inventie a celor care spera sa se imbogateasca de pe urma vanzarii dozelor pentru oamenii intrati in panica? La primele simptome de raceala oameni sa alerge la spitale, sa-si procure medicamentul salvator. Nu prea stim cum sta treaba la capitolul acesta. Nu ca la celelalte ne-am pricepe mai bine.

2. Ciza economica.

Locuri de munca nu avem. Estimarile arata ca in curand rata somajului va ajunge la 10%. In conditiile astea cum sa mai speram noi, cei tineri ca avem sanse la un loc de munca si la un trai decent? Si ne mai miram ca ducem lipsa de specialisti, ca forta de munca emigreaza spre alte tari. In fond nu e nimic gresit in a-ti dori sa traiesti mai bine. Totul se va transforma in curand intr-o lupta pentru supravietuire. Vrem o paine pe masa, vrem sa stam linistiti alaturi de rude in Ajunul Craciunului, vrem sa avem o masa decenta de Revelion, vrem sa speram ca urmaza un an mai bun. Si totusi nu putem sa trecem cu vederea nimic, atata timp cat traim cu teama ca maine va fi si mai rau. Si ne-am afundat in imprumuturi peste imprumuturi. Tara noastra are datorii externe fabuloase. Impozitul forfetar a fost folosit pe noi ca un fel de experiment. Iar noi suntem niste cobai.

3. Criza politica.

Acest subiesct este de-a dreptul savuros. Scandaluri, scandaluri si lupta pentru ciolan. Promisiuni, ale promisiuni. Sa vedem…Ceva nou? Cine merge la vot? Eu sincer voi merge. Desi stiu ca toata lumea vrea sa ma dea la o parte, ca sunt tanar si nu am o opinie, cred ca am dreptul la replica. Am dreptul sa filtrez singur informatiile. M-am saturat sa-mi dicteze altii ce sa fac, m-am saturat sa mi se spuna ca eu contez cand in realitate sunt dat la o parte, ca tanar, si ca om. Cum ar fi sa conduca tinerii tara macar pentru o zi? Sau poate pentru mai mult timp. Sincer, cred ca ne-am descurca mai bine decat ei. Si nu spun ca ei nu fac fata. Ei de fapt nu fac fata tentatiei banului. Cu siguranta ca daca si-ar canaliza acea energie pozitiva de inavutire catre ceea ce conteaza cu adevarat, nu am mai fi acum in situatia asta. E criza. Ce putem noi sa facem?

SA NE RAZVRATIM!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu